Kolesarjenje

Na Kanalskem Kolovratu in robu Banjšic so skriti neokrnjeni kotički narave, ostaline prve svetovne vojne ter bogata naravna in sakralna dediščina podeželja, poti na tem območju pa odpirajo čudovite razglede proti Benečiji in Furlaniji ter proti Julijskim Alpam. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj predlogov kolesarskih poti v občini Kanal ob Soči, ki jih lahko prekolesarite.

 1. kolesarska pot: Korada - Lig - Markiči - Ukanje - Golo Brdo - Senik - Korada (poteka po krajevni skupnosti Lig)

  Čas poti: 4h 00m
  Dolžina poti: 30km
  Zahtevnost poti: zahtevna

  Kanal-Lig-Korada 045

   

  Znamenitosti na poti: Sv. Gendrca na Koradi, svetišče Marijino Celje v Ligu, cerkev Sv. Marije na Jezeru v Golem Brdu.Kanalski Kolovrat

   

   

 2. kolesarska pot: Levpa - Zatrebež - Široka njiva - Zavrh - Kal nad Kanalom - Vrhavč - Ilovca - Zabrdo - Levpa (poteka po krajevni skupnosti Levpa in Kal nad Kanalom)

  Čas poti: 2h 00m
  Dolžina poti: 24km
  Zahtevnost poti: zahtevna

  Znamenitosti na poti: cerkev Sv. Štefana v Levpi, spomenik padlim v NOB, muzejska zbirka "Pri Jugovih" v Avšju, cerkev Sv. Jurija in cerkvica Sv. Tomaža v Kalu nad Kanalom.

  cerkvicavkalu

   

 3. kolesarska pot: Lig - Gorenje Nekovo - Humarji - Kambreško - Lig (poteka po krajevni skupnosti Lig in Kambreško)

  Čas poti: 0h 45m
  Dolžina poti: 14km
  Zahtevnost poti: lahka

  Korito LAKA, Kambreško

   

  Znamenitosti na poti: Marijino Celje v Ligu, kuhinja z ognjiščem pri Lukčevih na Kambreškem - spomenik lokalnega pomena z etnološko vojno zbirko, korita in zbiralniki za vodo iz 1. sv.vojne.

   

 4. kolesarska pot: Avče - dolina Doblarca - Pušno - Srednje - Kambreško - Ročinj - Avče (poteka po krajevnih skupnosti Avče, Kambreško, Ročinj - Doblar)

  Čas poti: 2h 00m
  Dolžina poti: 24km
  Zahtevnost poti: srednje zahtevna

  Korito Pušno

  Znamenitosti na poti: cerkev Sv. Martina v Avčah, spomenik vaščanom, padlim med NOB v Avčah, spominsko znamenje padca meteorita v Avčah, soteska Doblarca, cerkev Sv. Trojice na Srednjem, korita in zbiralniki z vodo iz 1. sv. vojne, kuhinja z ognjiščem pri Lukčevih na Kambreškem - spomenik lokalnega pomena z etnološko vojno zbirko, slap Savinka na Ajbi, drevesni park v Ročinju, sončna ura na Domu Valenitna Staniča v Ročinju, izbir "Zdenc" in cerkev Sv. Andreja v Ročinju.

   

 5. kolesarska pot: Kanal - Lig - Korada - Vrtače - Plave - Deskle - Kanal (poteka po krajevnih skupnosti Kanal, Lig in Deskle Anhovo)

  Čas poti: 2h 30m
  Dolžina poti: 27km
  Zahtevnost poti: zahtevna

  Vrtače IMG_0155

   

  Znamenitosti na poti: kanalski most, ogled strega mestnega jedra v Kanalu, ki sestavlja cerkev Marije Vnebovzete, neptunov vodnjak in trg Kontrada z galerijo in spominsko sobo Rika Debenjaka ter Gotsko hišo, svetišče Marijino Celje v Ligu, Sv. Jakob nad Debenjem, Sv. Gendrca na Koradi, cerkev Sv. Janeza Krstnika v Plaveh.

   

 6. kolesarska pot: Kanalski Vrh - Mrcinje - Banjšice - Krvavec - Bate - Kanalski Vrh (poteka po krajevni skupnosti Kanal in delno po Mestni občini Nova Gorica)

  Čas poti: 4h 00m
  Dolžina poti: 17km
  Zahtevnost poti: lahka

  Akumulacijsko jezero, Kanalski Vrh

  Znamenitosti na poti: akumulacijsko jezero na Kanalskem Vrhu, cerkev Sv. Antona Padovanskega na Kanalskem Vrhu, muzej prve svetovne vojne na Banjšicah, cekrev Sv. Križa v Batah.