Kolesarjenje

Na Kanalskem Kolovratu in robu Banjšic so skriti neokrnjeni kotički narave, ostaline prve svetovne vojne ter bogata naravna in sakralna dediščina podeželja, poti na tem območju pa odpirajo čudovite razglede proti Benečiji in Furlaniji ter proti Julijskim Alpam. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj predlogov kolesarskih poti v občini Kanal ob Soči, ki jih lahko prekolesarite.

 1. kolesarska pot: Lig - Gorenje Nekovo - Humarji - Kambreško - Lig (poteka po krajevni skupnosti Lig in Kambreško)

  Čas poti: 0h 45m
  Dolžina poti: 14km
  Zahtevnost poti: lahka

  Korito LAKA, Kambreško

   

  Znamenitosti na poti: Marijino Celje v Ligu, kuhinja z ognjiščem pri Lukčevih na Kambreškem - spomenik lokalnega pomena z etnološko vojno zbirko, korita in zbiralniki za vodo iz 1. sv.vojne.

   

 2. kolesarska pot: Avče - dolina Doblarca - Pušno - Srednje - Kambreško - Ročinj - Avče (poteka po krajevnih skupnosti Avče, Kambreško, Ročinj - Doblar)

  Čas poti: 2h 00m
  Dolžina poti: 24km
  Zahtevnost poti: srednje zahtevna

  Korito Pušno

  Znamenitosti na poti: cerkev Sv. Martina v Avčah, spomenik vaščanom, padlim med NOB v Avčah, spominsko znamenje padca meteorita v Avčah, soteska Doblarca, cerkev Sv. Trojice na Srednjem, korita in zbiralniki z vodo iz 1. sv. vojne, kuhinja z ognjiščem pri Lukčevih na Kambreškem - spomenik lokalnega pomena z etnološko vojno zbirko, slap Savinka na Ajbi, drevesni park v Ročinju, sončna ura na Domu Valenitna Staniča v Ročinju, izbir "Zdenc" in cerkev Sv. Andreja v Ročinju.

   

 3. kolesarska pot: Levpa - Zatrebež - Široka njiva - Zavrh - Kal nad Kanalom - Vrhavč - Ilovca - Zabrdo - Levpa (poteka po krajevni skupnosti Levpa in Kal nad Kanalom)

  Čas poti: 2h 00m
  Dolžina poti: 24km
  Zahtevnost poti: zahtevna

  Znamenitosti na poti: cerkev Sv. Štefana v Levpi, spomenik padlim v NOB, muzejska zbirka "Pri Jugovih" v Avšju, cerkev Sv. Jurija in cerkvica Sv. Tomaža v Kalu nad Kanalom.

  cerkvicavkalu

   

 4. kolesarska pot: Korada - Lig - Markiči - Ukanje - Golo Brdo - Senik - Korada (poteka po krajevni skupnosti Lig)

  Čas poti: 4h 00m
  Dolžina poti: 30km
  Zahtevnost poti: zahtevna

  Kanal-Lig-Korada 045

   

  Znamenitosti na poti: Sv. Gendrca na Koradi, svetišče Marijino Celje v Ligu, cerkev Sv. Marije na Jezeru v Golem Brdu.Kanalski Kolovrat

   

   

 5. kolesarska pot: Kanalski Vrh - Mrcinje - Banjšice - Krvavec - Bate - Kanalski Vrh (poteka po krajevni skupnosti Kanal in delno po Mestni občini Nova Gorica)

  Čas poti: 4h 00m
  Dolžina poti: 17km
  Zahtevnost poti: lahka

  Akumulacijsko jezero, Kanalski Vrh

  Znamenitosti na poti: akumulacijsko jezero na Kanalskem Vrhu, cerkev Sv. Antona Padovanskega na Kanalskem Vrhu, muzej prve svetovne vojne na Banjšicah, cekrev Sv. Križa v Batah.

   

 6. kolesarska pot: Kanal - Lig - Korada - Vrtače - Plave - Deskle - Kanal (poteka po krajevnih skupnosti Kanal, Lig in Deskle Anhovo)

  Čas poti: 2h 30m
  Dolžina poti: 27km
  Zahtevnost poti: zahtevna

  Vrtače IMG_0155

   

  Znamenitosti na poti: kanalski most, ogled strega mestnega jedra v Kanalu, ki sestavlja cerkev Marije Vnebovzete, neptunov vodnjak in trg Kontrada z galerijo in spominsko sobo Rika Debenjaka ter Gotsko hišo, svetišče Marijino Celje v Ligu, Sv. Jakob nad Debenjem, Sv. Gendrca na Koradi, cerkev Sv. Janeza Krstnika v Plaveh.

   

 7. Soška kolesarska pot: Tolmin - Most na Soči - Kanal - Plave - Solkan

  Čas poti: 4h 00m
  Dolžina poti: 38.1km
  Zahtevnost poti: srednje zahtevna

  Ponikve (3 of 6)Soška kolesarska pot nas popelje mimo naravnih in kulturnih znamenitosti srednje Soške doline. Deloma poteka po regionalnih in lokalnih cestah. Pot začnemo v enem najlepših naravnih kotičkov na Tolminskem, na sotočju Soče in Tolminke. Nadaljujemo po kolesarski poti ob jezeru do Mosta na Soči z zanimivim arheološkim najdiščem. Na Mostu na Soči zavijemo na stransko cesto proti Tolminskemu Lomu in prečkamo reko Idrijco.  Ko po kratkem, strmem vzponu pridemo do naselja Drobočnik, zavijemo desno in se usmerimo proti Gorenjemu Logu. Tu se začne nekoliko zahtevnejši del poti, ki nas po ozkem kolovozu pripelje do Avč, kjer raste izredno redka sredozemska praprot Venerini laski (Adiantum capillus veneris) . Ta del poti med Gorenjim Logom in Avčami je deloma makadamski, primeren le za treking in gorska kolesa, spust proti potoku Vogršček pa je bolje, da opravimo peš. Iz Avč se spustimo po lokalni cesti proti srednjeveškemu mestecu Kanal, se zapeljemo mino "kanalskega Lurda" do osrednjega trga z Neptunovim vodnjakom in nato mimo cerkve do starega trškega jedra Kontrada z Gotsko hišo in galerijo Rika Debenjaka. Nato prečkamo znameniti dvoločni kamniti Kanalski most in se usmerimo proti Gorenji vasi. Pred vzponom lahko na desnem bregu Soče obiščemo lokalno sirarno ali galerijo Keramost. Pot nadaljujemo mimo naselij Anhovo in Ložice do Plavi. V križišču pri mostu čez Sočo se usmerimo proti Vrhovlju (Goriška Brda). Kmalu po začetku vzpona se pot odcepi levo proti Soči. Od tu naprej se peljemo po kolesarski stezi tik ob Soči, kjer lahko občudujemo Sveto Goro ter mojstrstvo graditeljev Bohinjske proge – kamnite galerije in Solkanski most ter prispemo v Solkan. Ta odsek Plave - Solkan je primeren za družine, saj poteka po kolesarski stezi.

  Za celotno turo svetujemo treking ali gorsko kolo ter uporabo zaščitne opreme (čelada, očala, rokavice).

  Na izhodiščno točko se lahko vrnemo z vlakom: železniške postaje Solkan, Plave, Anhovo, Kanal, Avče, Most na Soči.

  Okrepčamo pa se lahko v lokalnih gostilnah (Tolmin, Most na Soči, Kanal, Deskle, Ložice, Plave, Solkan).

  Pot je primerna tudi za zimsko turo, v poletnih mesecih se ob poti lahko osvežimo v reki Soči.

  DSC_0634 Muzejski vlak in Progra solkan plave (53 of 66)