Skoči na vsebino

Kolesarjenje

Čez Srnjaka na Sabotin

Srednje zahteven vzpon po stari cesti v Goriška brda in naprej do koče na Sabotinu, ki je obdana z labirintom kavern in rovov iz prve svetovne vojne (del spominskega parka miru) in nudi izreden razgled od morja do Triglava.

Pot gre iz Plav mimo Prilesja pri Plavah, od koder se po starem kolovozu vzpnemo do grebena in po cesti do koče. Za Prilesjem nad Sočo stoji cerkvica sv. Ahaca s pokopališčem, pri katerem si lahko natočimo vodo. Pred podvozom proti Soči bomo zagledali začetek kamnitega kolovoza, po katerem se bomo čez Srnjaka vzpeli proti Goriškim brdom. Danes ta makadamski kolovoz ni več v tako zglednem stanju kot nekoč, ko je bila to edina pot, po kateri so hodili in vozili tovor s konji v Goriška brda. V tistem času so tako Plave kot Prilesje predstavljale pomembno postojanko pred vzponom, kjer so se utrujeni popotniki in konji lahko odpočili ter si nabrali novih moči. Kolovoz nas bo pripeljal do ceste sabotinskega grebena, na kateri bomo uživali v pogledu na Goriška brda in se mimo piramid (italijanska spominska obeležja iz prve svetovne vojne) povzpeli do koče. V koči imajo lično urejeno muzejsko zbirko in poskrbijo, da ne bomo lačni ali žejni. Sami ali z vodičem se sprehodimo po spominskem parku miru, ki je urejen v okolici koče in ga sestavljajo muzej na prostem z obnovljenimi rovi, labirint kavern, ki se razpredajo čez celoten hrib, in še marsikaj zanimivega. Od koče do vrha Sabotina se sprehodimo po grebenu, s katerega je osupljiv razgled na Sočo, ki se vije v ozki dolini globoko pod nami. Šele z grebena v polnosti začutimo pomembno lego tega samotarja na meji med Alpami in Furlansko nižino, po katerem poteka tudi meja z Italijo. V pomladnih in poletnih mesecih bomo uživali tudi v raznoliki favni in flori, jeseni pa se greben odene v čudovito paleto ognjenih barv ruja.

Kamniti kolovoz čez Srnjaka poteka v prijetni senci gozdov, kar pa ne velja za vožnjo po asfaltu pod grebenom Sabotina, ki zna biti v poletnih mesecih precej vroč, zato imejte s seboj dovolj pijače oziroma se na turo odpravite v dopoldanskem času. V hladnejših mesecih je ta del vzpona zelo prijeten, saj je asfaltna cesta speljana po sončni, zavetrni strani. Okrepčevalnice so v Plavah in na vrhu. Tura je primerna tudi za kolesarje z e-kolesi.

Slikovit, srednje zahteven vzpon na greben Kolovrata in vrh Korade, s katerega bomo v lepem vremenu videli Dolomite, Karnijske Alpe, Julijce s Triglavom, Golake in Snežnik.

Znamenitosti na poti: Plave: cerkev sv. Janeza Krstnika, Prilesje: cerkev sv. Ahaca, Pot miru, Spominski park Prižnica, Sabotin park miru

​(Foto: Srečko Križnič)

razdalja
25,5 km
višinska razlika
699m
čas poti
3h 45min
zahtevnost
2/3