Skoči na vsebino

Kolesarjenje

Severni kanalski krog

Kondijcisko zahtevna kolesarska tura, z odličnimi razgledi vse od Jadranskega morja, Alp in Dolomitov. Speljana je po makadamskih poteh in kolovozih, na mestih pa po stranskih asfaltiranih poteh.

Premišljeno izbrana pot je odlična za dobro pripravljene gorsko kolesarske sladokusce, neprometne makadamske ceste in travnate stezice so kot nalašč za napolnit baterije in odklopit od vsakdana. Lepo umetno jezero na Kanalskem Vrhu je šele začetek zanimivih točk, kjer bi se človek kar ustavil in obsedel v naravi. Prečenje Banjške planote je naslednja, kateri sledi odlična razgledna točka v Vrhavčah. Odlični razgledi se nadaljujejo tudi v nadaljevanju, ko nas pot zapelje nad Kalom nad Kanalom, vse do Testenov in Široke Njive, za finale pa sledi spust mimo mesta padca meteorita Avče in obisk Močil, ki jih krasijo Venerini laski.

Tehnično nezahtevna, primerna za dobro pripravljene kolesarje z gorskimi ali gravel kolesi. Manj pripravljeni se na pot lahko podajo z električnim kolesom. V primeru utrujenosti, se da pot na večih mesti skrajšati in se spustiti na izhodiščno točko.

Znamenitosti na poti: cerkev Sv. Martina v Avčah, spominsko znamenje padca meteorita v Avčah, akumulacijsko jezero Kanalski vrh, Cerkev Sv. Antona Padovanskega na Kanalskem vrhu , muzej prve svetovne vojne na Banjšicah, razgledišče Vrhavč, cerkev Sv. Štefana v Levpi, muzej pri »Jugovih« v Avšju, cerkev Marije Snežne v Nadavčah


(Foto: Mitja Madon)

razdalja
45,7 km
višinska razlika
1267m
čas poti
5h
zahtevnost
3/3