Skoči na vsebino

Kolesarjenje

S kolesom na Korado

Iz Plav se po desnem bregu Soče peljemo proti Ložicam. Kmalu zavijemo levo skozi podvoz pod železnico in nato desno po asfaltni cesti, ki je speljana mimo železniške postaje Plave. Danes ta v glavnem sameva, v preteklosti pa je bilo tu zelo živahno, saj so Brike vozile prodajat sadje na Gorenjsko in v Ljubljano. Priključimo se na cesto Plave–Vrtače, po kateri se vzpenjamo ob kristalnem Zamedvejskem potoku. Malo pred prvo serpentino bomo pri potoku opazili ruševine starega mlina. Potok je znan po lepih tolmunih in Divji jami. Peljemo skozi zaselek Zamedveje, na koncu katerega se začne enakomeren makadamski vzpon. Ko prispemo do Vrtač, bomo na serpentini, kjer se priključi pešpot iz Plav, zagledali vodno zajetje s koritom in pipo ter klop, kjer se lahko ustavimo in osvežimo. Nekoliko višje ponovno prikolesarimo na asfalt, po katerem vozimo do okrepčevalnice Na skednju, kjer se lahko okrepčamo z dobro domačo hrano in uživamo čudovit razgled. Po serpentinah nad Vrtačami kmalu dosežemo greben Kolovrata, ki nas nagradi s pogledom na gore. Nadaljujemo levo. Pri partizanskem spomeniku na desni sledimo oznakam do koče. Od tam s kolesom ali peš premagamo še zadnjih nekaj metrov do vrha. Korada je bila pomembna lokacija za staroverske običaje. Na njej so še danes vidni ostanki utrjenih položajev soške fronte, ki jih je med vojno obiskal italijanski kralj Viktor Emanuel III. Danes je vrh ena od šestih točk državne geodetske mreže 0. reda. Če krenemo malo naprej po pešpoti, zagledamo cerkev sv. Genderce. Do izhodišča se vrnemo po isti poti ali po asfaltu do Vrhovelj in od tam v Plave. V tem primeru se bomo peljali mimo ruševin najvišje kmetije pod Korado Kobalar in uživali v lepem razgledu na Goriška brda.

Makadamska cesta od Zamedvej do Vrtač je neprometna, obdana z gozdom in nudi poleti senco tudi ob najtoplejšem delu dneva, pozimi pa sonce in zavetrje pred burjo.

Okrepčevalnice so v Plavah, Vrtačah in na vrhu. Tura je primerna tudi za kolesarjenje z e-kolesi.

Znamenitosti na poti:  Cerkev Sv. Janeza Krstnika v Plavah, Cerkev Sv. Gendrce na Koradi, Korada – razgledišče in pomembnejši vrh v času prve svetovne vojne, Pot miru, Juliana Trail

(Foto: Mitja Madon, Srečko Križnič)

razdalja
20,4 km
višinska razlika
727m
čas poti
3h 40min
zahtevnost
2/3