Skoči na vsebino

Kolesarjenje

Vzpon na Sveto goro pod grebenom Kuka in Vodic

Krožna tura s srednje zahtevnim vzponom na Sveto goro, kjer bomo poleg ogleda bazilike Svetogorske Matere Božje uživali v lepem razgledu na goriško nižino in okoliške gore.

Pot nas pelje iz Plav mimo Paljevega proti Baskam, na Preški vrh in Sveto goro. Če gremo v Paljevem v križišču levo, pridemo do cerkve sv. Kvirina na grebenu nad Paljevim, kjer je označena Pot miru, ki vodi na Prižnico (kota 383, Spominski park Prižnica). Od Paljevega proti Baskam kolesarimo v senci gozda po kamnitem kolovozu, s katerega se nam za kratek čas odpre pogled na dolino Soče s Krnom v ozadju. Spomladi prekrije gozd zelena preproga čemaža, ki s svojim značilnim vonjem in lepimi belimi cvetovi krasi okolico. Na Sveti gori si ogledamo znamenito baziliko, užijemo razgled na morje in gore ter se okrepčamo. Če krenemo za baziliko naprej proti pokopališču in nadaljujemo po širši makadamski pešpoti po grebenu, pridemo do kipa sv. Frančiška, od koder je lep razgled. S svetilko in primerno obuti se previdno podamo od kipa po pešpoti navzdol v eno od najatraktivnejših kavern, ki je speljana skozi hrib na drugo stran. Ob povratku s Svete gore se od prevala Preški vrh spustimo po sončni strani pod Vodicami skozi zaselka Zagomila in Zagora do glavne ceste ob Soči. Če gremo od prevala Preški vrh naravnost, pridemo na vrh Vodice, ki je prav tako prepreden s kavernami prve svetovne vojne in na katerem stoji mavzolej generalu Gonzagi. Ob glavni cesti proti Tolminu je Gostilna Dermota, ki slovi po hrani z žara. Če se malo naprej od avtobusnega postajališča spustimo levo po makadamu proti Soči, bomo videli kapelico sv. Alojzija, okrog katere je bilo v času soške fronte veliko vojaško pokopališče. Ta odsek ob Soči je zelo lep in miren in vodi vse do Plav.

Kratek vzpon od Plav do Paljevega je v poletnih mesecih v popoldanskem času lahko precej vroč, a vročino kmalu zamenja hlad gozdov od Paljevega proti Baskam, kjer je pot speljana pod Kukom.

Okrepčevalnice so v Plavah in na vrhu pri baziliki ter ob glavni cesti ob povratku v Plave.

Znamenitosti na poti: Plave: cerkev sv. Janeza Krstnika, Sveta Gora, Spominski park Prižnica, Muzej na prostem Vodice, razgledišče Vodice, Pot treh svetišč, Pot miru

(Foto: Srečko Križnič)

razdalja
22,8 km
višinska razlika
765m
čas poti
3h 15min
zahtevnost
2/3