Skoči na vsebino

Pohodništvo

Juliana Trail - 18. etapa

18. etapa Juliana trail poteka po grebenu Kolovrata in ponuja čudovit panoramski pogled na Julijske Alpe, dolino Soče, Benečijo in Furlansko nižino vse do Jadranskega morja. Izjemno razgledna, srednje zahtevna pot je del Poti miru od Alp do Jadrana in del trase povezovalne Poti treh svetišč.

Greben Kolovrata, ki predstavlja naravno oviro med Furlansko nižino in dolino Soče, so izkoristile vojaške enote v času soške fronte. Ob poti lahko opazujemo veliko ostalin iz tega obdobja, vključno s cestno infrastrukturo, kavernami, vodnimi koriti in zbiralniki. Posebej zanimivi so utrjeni italijanski položaji na Globočaku, kjer je tudi spominsko obeležje. Pot nas vodi mimo zanimive etnološke zbirke v Lukčevi hiši na Kambreškem, kjer si lahko ogledamo kuhinjo s kamnitim ognjiščem, ki je etnološki spomenik lokalnega pomena. Pot nadaljujemo do romarske cerkve Marijino Celje nad Ligom, od tu pa proti cerkvici Sv. Gendrce pod Korado in vrhu Korade, ki je najvišja točka etape, s katerega je italijanski kralj Vittorio Emanuele III s svojimi generali opazoval dogajanje na fronti. Od tu bo naš pogled uzrl Julijske Alpe, dolino Soče, Benečijo in Furlansko nižino pa vse do Jadranskega morja.

Turo začnemo pri planinskem domu Pod Ježo in sledimo označeni poti do vasi Pušno in Srednje od koder se povzpnemo na Globočak, od tu nadaljujemo pot do Kambreškega in mimo vasi Humarji, Gorenje Nekovo in Lig do Korade.Tik pred ciljem, se lahko v okrepčevalnici "Na skednju" v Vrtačah okrepčamo z lokalnimi jedmi ali pa se na koncu etape ustavimo v zavetišču na Koradi. 

Več informacij o pohodni poti Juliana Trail najdete na povezavi https://www.soca-valley.com/sl/predstavitev-aktivnosti/juliana-trail/.

 

Britansko združenje novinarjev je pohodniški poti Juliana Trail, ki poteka tudi po občini Kanal ob Soči, podelilo nagrado Best Europe Tourism Project!

 

Foto: Mitja Sodja

razdalja
20,5 km
čas poti
6h 55min
zahtevnost
2/3