Skoči na vsebino

Pohodništvo

Pot po Spominskem parku Prižnica

Spominski park Prižnica, ki se nahaja v občini Kanal ob Soči, je del Poti miru od Alp do Jadrana.

Spominski park Prižnica, ki se nahaja v občini Kanal ob Soči, je del Poti miru od Alp do Jadrana.

Krožna pot po Spominskem parku Prižnica se začne tik nad naseljem Plave, ki leži le 13 km severno od Nove Gorice. Nad njim se dviga Prižnica (kota 383), na katero se lahko povzpnemo iz dveh smeri. Najlažji dostop je iz naselja Plave po tako imenovani »italijanski« strani, kjer zlahka sledimo vojaški poti. Zgradili so jo italijanski vojaki za oskrbovanje svojega dela bojišča. Možen pa je tudi dostop z »avstrijske« strani iz vasi Paljevo (od cerkve sv. Kvirina).

Trasa ogleda z »italijanske« strani se začne na drugem ovinku ceste iz Plavi proti Paljevemu. Tam zavijemo na pešpot, ki pripelje do prve točke ogleda – italijanskega korita. Pot nadaljujemo proti ostalinam velike italijanske barake v bližini kaverne brigade Avellino. Nato se povzpnemo do obvezovališča ranjencev in si proti vrhu lahko ogledamo sklop manjših kavern in utrjenih položajev. Kmalu prispemo na sam vrh Prižnice, kjer so v času soške fronte potekali hudi boji med italijansko in avstro-ogrsko vojsko. Še vedno so vidni ostanki avstro-ogrskih jarkov in utrjenih položajev.

S spuščanjem s Prižnice po »avstrijski« strani pridemo do cerkve sv. Kvirina, kjer lahko pot končamo in se vrnemo na izhodiščno točko v Plave ali pa nadaljujemo proti Paljevemu in Vodicam, kjer si lahko ogledamo muzej na prostem.

Zgibanka POT MIRU 2021

 

 

razdalja
5,6 km
višinska razlika
224m
čas poti
2h 05min
zahtevnost
2/3