Skoči na vsebino

Pohodništvo

Povezovalna Pot treh svetišč: povezuje tri Marijina svetišča (Sveto Goro, Marijino Celje in Staro Goro)

Povezovalna Pot treh svetišč je tematska pot, ki med seboj povezuje tri Marijina svetišča: na slovenski strani Sveto Goro z obrobja Banjške planote in Marijino Celje s Kanalskega Kolovrata ter na italijanski strani Staro Goro nad Čedadom (Castelmonte). Poteka v smeri tradicionalnih romarskih pešpoti.

Pešpot med svetišči nam do naselja Lig ponuja dve različni možnosti. Na začetku se s Svete Gore spustimo do Preškega vrha in nadaljujemo v smeri proti zaselku Baske, kjer lahko izberemo pot proti Desklam ali pa daljšo pot proti Kanalu.

Pot proti Desklam (a) - gre za poljsko pot, ki nas skozi gozd pripelje do naselja Paljevo, 2 uri in 30 minut hoda s Svete Gore. Nato se po stezi iz Paljevega spustimo v Deskle (pol ure). Mimo Goljevice in Kamenc se povzpnemo na Kanalski Kolovrat in do naselja Lig.

Pot proti Kanalu (b) - v Kanal pridemo iz Preškega vrha in skozi naselje Baske. Ta pot je dolga 12,1 km in jo lahko prehodimo v 5 urah. V Kanalu gremo čez most in se napotimo skozi park Pečno proti Ligu do Marijinega Celja.

Z Marijinega Celja pot nadaljujemo proti Stari Gori. Najprej se spustimo do Britofa, od koder se ob reki Idriji povzpnemo mimo naselja Kodermaci do Oborče in dalje proti Sv. Antonu in vasicama Markolini in Kauc do Stare Gore (4 ure 30 minut).

Na Poti treh svetišč lahko poleg prelepih svetišč občudujemo tudi druge naravne, zgodovinske in kulturne lepote teh krajev. Tu so številna razgledišča, ki odpirajo panoramske poglede v dolino reke Soče in Idrije, v Goriško ravnino in Furlanijo ali pa na sever proti Julijskim Alpam. V Kanalu lahko obiščemo staro mestno jedro z galerijo in spominsko sobo Rika Debenjaka, gotsko hišo, slikovit trg Kontrada z ostanki obrambnih stolpov, cerkvijo Marije Vnebovzete in Neptunovim vodnjakom. V poletnih mesecih lahko v Kanalu naletimo na eno izmed številnih prireditev, ki se tu odvijajo v tem času – glasbeni dogodki, gledališke predstave in športni dogodki, kot so na primer tradicionalni skoki z mosta. Na Kanalskem Kolovratu si lahko poleg neokrnjene narave ogledamo tudi eno izmed zasebnih muzejskih zbirk predmetov iz prve svetovne vojne ali pa stare domačije in hiše (npr. Lukčeva hiša na Kambreškem, kjer je še lepo ohranjeno staro ognjišče). Čebelarji tu ponujajo izvrsten med, ki je nastajal v neokrnjeni naravi gozdov na Kanalskem Kolovratu. V jesenskem času se lahko ustavimo v Ligu na prazniku kostanja.

Čas hoje: 10 ur (a) oziroma 11 ur (b)

Kanal ob Soči - zemljevid poti.pdf

razdalja
34 km
višinska razlika
418m
čas poti
10h
zahtevnost
2/3