Skoči na vsebino

Pohodništvo

Planinska pot na Lašček: Cvetrež - Bremec - Lašček

Gozdna cesta ob kateri smo parkirali se takoj razcepi na dva dela, mi pa izberemo levo, ki se počasi prične spuščati. Nekaj minut hodimo po cesti, nato pa v zmernem levem ovinku nadaljujemo rahlo desno na kolovoz. Kolovoz, ki se nadaljuje skozi gozd nas hitro pripelje na razpotje večih kolovozov, mi pa izberemo najbolj levega. Naprej se pot prične zmerno vzpenjati, po postopoma nekoliko ožjem kolovozu. Višje se kolovoz prehodno položi in nas pripelje do mesta, kjer se ta razcepi na dva dela. Ponovno izberemo levi kolovoz, le ta pa se postopoma spremeni v slabše uhojeno stezico. Kmalu se stezica ponovno razširi in nas pripelje na travnike pod "nekdanjo" domačijo Bremec.

Pri Bremcu se nam priključi še pot "po cesti", mi pa nadaljujemo mimo hiše in pot nadaljujemo po zložnem kolovozu. Od Bremca naprej se gozd razredči, tako da se nam pričnejo odpirati lepi razgledi na Matajur in Kanin, višje pa še na Krn in ostale okoliške vrhove. Nekoliko naprej prispemo na večji travnik, kjer je tudi manjši preval, mi pa na tem mestu zapustimo kolovoz in pot nadaljujemo desno čez travnik v pas grmičevja.
Pot čez travnik je slabše vidna, a že takoj, ko stopimo v grmičevje z orientacijo ni težav. Po krajšem zložnem vzponu dosežemo drug kolovoz, mu sledimo v levo ter ga po nekaj metrih zapustimo, saj nas markacije usmerijo desno na nekoliko bolj strmo planinsko pot. Le malo naprej prispemo na dobro označeno razpotje, kjer se nam z desne priključi pod od Lokovca (izhodišče Pri Cerkvi), v levo se spusti pot do križišča Vrh Ječmenc, naravnost pa se nadaljuje pot na Lašček. Od razpotja naprej se večinoma zmerno vzpenjamo skozi nizek gozd, nas pa pot hitro pripelje na razgleden Lašček.

Informacije: PD Valentin Stanič Kanal, www.pd-kanal.nvoplanota.si

(Vir podatkov: PZS, kataster planinskih poti)

Kanal ob Soči - zemljevid poti.pdf

razdalja
8 km
višinska razlika
914m
čas poti
2h
zahtevnost
1/3