Skoči na vsebino

Pohodništvo

Pohodna pot po stopinjah Valentina Staniča: Solkan - Sabotin - Vrhovlje - Korada - Kanal

Pot po Stopinjah Valentina Staniča je urejena v čast Valentinu Staniču, duhovniku, prosvetitelju, humanistu in predhodniku alpinizma v Evropi, ki vodi s Srebrničevega trga v Solkanu (103 m) blizu Nove Gorice, središča nekdanje Goriške dežele, po grebenu Sabotina (609m) do Vrhovelj (420 m) v Brdih in čez Korado (812 m) po Kanalskem Kolovratu v Kanal.

Pot po Stopinjah Valentina Staniča je urejena v čast Valentinu Staniču, duhovniku, prosvetitelju, humanistu in predhodniku alpinizma v Evropi, ki vodi s Srebrničevega trga v Solkanu (103 m) blizu Nove Gorice, središča nekdanje Goriške dežele, po grebenu Sabotina (609m) do Vrhovelj (420 m) v Brdih in čez Korado (812 m) po Kanalskem Kolovratu v Kanal. Pohod tako povezuje Gorico, kjer je Stanič deloval osemindvajset let, s Kanalom, ki je nedaleč od Bodreža, njegove rojstne vasi, pa tudi bližnjih Banjšic in Ročinja, kjer je služboval pred premestitvijo v Gorico.

Vsako leto, v marcu ali aprilu, poteka tudi tradicionalni pohod v spomin na Staničeva dela. Organizira ga lokalno Planinsko društvo, ki nosi ime prav po Staniču.
Glavni pohod poteka od Solkana (od 6.00 do 9.00), krajša dva pa od Solkana (začetek od 6.00 do 9,00) do Vrhovelj ali od Vrhovelj (začetek od 8.00 do 10.00 ure) do Kanala. Zmerne hoje brez postankov je 8 ur za celotno pot, za krajša pohoda pa po 4 ure. Celotna pot je označena s planinskimi markacijami.
Zaključna prireditev s kulturnim programom ter podelitvijo značk, priznanj in nagrad je v popoldanskih urah na Kontradi v Kanalu.
Posebni avtobus povezuje Kanal s Solkanom in Vrhovljami.

Pot vam nudi čudovite razglede na Dolino Soče ter okoliško hribovje.

Informacije: PD Valentin Stanič Kanal, www.pd-kanal.nvoplanota.si

(Vir podatkov: PZS, kataster planinskih poti)

Kanal ob Soči - zemljevid poti.pdf

razdalja
24 ali 13 km
višinska razlika
459m
čas poti
8h
zahtevnost
2/3