Skoči na vsebino

Pohodništvo

Planinska pot na Globočak: Kambreško - Globočak - Srednje

Globočak je 809 m visok vrh v pogorju Kanalskega Kolovrata.

V času soške fronte je bil Globočak eden pomembnejših utrjenih italijanskih vrhov na grebenu Kolovrata, saj je nudil dobro razgledišče na dolino Soče in Banjško planoto. Danes nam pogled z vrha zastira gozd.

Ob poti in na vrhu si lahko ogledamo ostaline iz prve svetovne vojne: kaverne, jarke, korita, zbiralnike za vodo in spominsko obeležje, ki so danes pomembni pomniki na Poti miru od Alp do Jadrana. Na vrhu je vpisna skrinjica z žigom in vpisno knjigo.

Zgodovino in življenje v teh krajih obiskovalec lahko doživi ob obisku dveh zasebnih etnološko-vojnih zbirk – v Lukčevi hiši na Kambreškem si lahko ogleda kuhinjo z ognjiščem ali si ogleda muzejsko zbirko Franca Jerončiča v Melinkih, pod Ligom.

V bližini, pod vasjo Kambreško, se lahko osvežimo v tolmunih reke Idrije. V vasi Srednje stoji cerkev svete Trojice iz 19. stoletja. Na cesti proti Ročinju pa uzremo 29 metrski nestalni slap Savinka z dvema manjšima slapovoma nad in pod njim.

 

Informacije: PD Valentin Stanič Kanal, www.pd-kanal.nvoplanota.si

(Vir podatkov: PZS, kataster planinskih poti)

 

Opis poti po korakih

Pot na Globočak lahko začnemo na Kambreškem ali na Srednjem.

A: Izhodišče Kambreško

Pot začnemo na Kambreškem, v bližini spomenika NOB, kjer je oznaka za Globočak in nas usmeri na stransko cesto, ki se vzpenja skozi vas. Nad vasjo se cesta konča, pot nadaljujemo po travnatem kolovozu do planinske table za Globočak in sledimo planinskim oznakam do vrha. Z vrha se usmerimo proti Srednjemu in od tod po isti poti nazaj na Kambreško.

B: Izhodišče Srednje

Pot začnemo na začetku vasi Srednje. Od tu nas oznake za Globočak usmerijo na ozko vzpenjajočo se asfaltirano pot. Na ovinku zavijemo desno na markirano pešpot, ki se po zložnem delu začne zmerneje vzpenjati skozi gozd. Višje se steza rahlo spusti, nato pa se prične zmerno vzpenjati in nas privede na glavni greben Globočaka, kjer se priključi pot iz Kambreškega. Od tu nadaljujemo levo in kmalu prispemo na z gozdom poraščen vrh.

Z vrha se usmerimo proti Kambreškemu in po isti poti nazaj na Srednje.


Foto: Damijan Simčič, Mitja Sodja

Kanal ob Soči - zemljevid poti.pdf

razdalja
3,6 km
višinska razlika
164m
čas poti
1h 30min
zahtevnost
1/3