Lig

 

 

 

 

Lig in Marijino Celje (1 of 11) Lig in Marijino Celje (3 of 11)Na grebenu Kanalskega Kolovrata zahodno od Kanala leži vas Lig, ki je največja vas in krajevno središče Krajevne skupnosti Lig.
Krajevna skupnost Lig se razprostira po zahodnem pobočju osrednjega dela Kanalskega Kolovrata. V dolini reke Idrije meji na Italijo, na drugi strani meje se nad dolino dviga Beneška Slovenija, ki prehaja na jugu v Furlansko nižino. Vez z Italijo predstavlja mejni prehod Britof.
Nad vasjo Lig se dviga vzpetina, kjer na nadmorski višini 676 m kraljuje romarsko svetišče Marijino Celje. Izpred cerkve se odpira čudovit razgled na Juljiske Alpe na severu, kjer v ospredju kraljuje Krn, ob lepem vremenu pa daleč v ozadju lahko uzremo tudi Triglav. Kot na dlani stoji na zahodu pred nami Matajur, simbol Beneške Slovenije. Pogled na Goriška Brda nam na jugu zapira najvišji vrh Kanalskega Kolovrata Korada, če ga usmerimo po dolini Soče proti Novi Gorici, pa se nam daleč v ozadju lesketa Jadransko morje. Če želimo ta naš razgled še razširiti, se od Lig in Marijino Celje (7 of 11)cerkve

podamo po grebenu po novi asfaltni cesti, imenovani "slemenska cesta", ki iz Liga pelje proti Goriškim Brdom. S ceste se oči napajajo ob lepotah osrednje Soške doline in Furlanske nižine.

 Lig in Marijino Celje (11 of 11)

 


britof 1

Z marijaceljskega vrha se vijejo poti proti dolini reke Idrije na zahodu in Soče na vzhodu, ki so del povezovalne poti treh svetišč: Svete Gore nad Novo Gorico, Stare Gore nad Čedadom in Marijinega Celja nad Ligom. Te poti v zadnjem času predstavljajo izziv za pohodnike, kolesarje, konjenike ter voznike z jeklenimi konjički. Na njej se lahko ustavijo ob mnogih cerkvicah, ki krasijo vzpetine grebena. Poleg Marijinega Celja je najpomembnejša cerkev Svetega Kancijana v Britofu. V svoji notranjosti hrani enega redkih še ohranjenih trikrilnih gotskih oltarjev v Sloveniji, zlati baročni oltar ter freske iz 16. stoletja. Cerkvica stoji na vzpetini tik nad strugo reke Idrije.

 

 


 

Topel zrak, ki iz Furlanske nižine prodira po dolini v te kraje, pripomore, da v vaseh ob Idriji uspeva maron, v višjih predelih v okolici Liga pa poznani liški kostanj. Liški kostanjObilica tega Marijaceljski kolači (1)okusnega jesenskega sadeža je navdahnila že pred 40. leti tukajšnje prebivalce, da so začeli prirejati Praznik kostanja, ki ostaja tudi danes osrednja prireditev na Liškem. Prva organizacija prireditve sega v leto 1969. Zadnja leta prireditev promovira tudi domače čebelarje in pridelovalce čebeljih izdelkov. Zelo cenjen je kostanjev med. Spremljevalec vseh prireditev in shodov na Liškem so tudi "marijaceljski kolači".
 

 

 

 

Zbirka Franca Jerončiča

V bližini Liga, v naselju Melinki, lahko obiščete zasebno muzejsko zbirko Franca Jerončiča, ki je razdeljena na tri dele:Zbirka Franca Jerončiča v Melinkih
- etnološko zbirko, ki vključuje okoli 70 kosov pretežno kmečkega orodja: grablje, vile, kose, košare, koši, …

- zbirka predmetov iz prve svetovne vojne: puške, noži, bajoneti, kosi granat, bombe, čelade, zaboji, pripomočki za zdravljenje, ...

- zbirka rezbarskih predmetov: različne osebnosti, motivi iz kmečkega življenja, različno orodje in pripomočki: skodelice, sklede, žlice in celo slovenski vojak v naravni velikosti.

Informacije: 05 309 3014, www.zoranvolleyart.si

OGLED MASK, GALERIJA (19)

Iz Liga izvirajo tudi tradicionalne liške maske, ki jih ročno izdeluje g. Branko Žnidarčič. Pustne maske in kostumi so na ogled po predhodni najavi na telefonski številki 041 858 059 na naslovu Trg svobode 12 v Kanalu.

 

 

 

 

V kolikor se na pot raziskovanja okolice Liga odpravite s kolesom ali peš, pa vam v pomoč ponujamo turistično karto "Doline in okusi", v kateri najdete predloge kolesarskih in pohodniških poti v tem delu občine Kanal ob Soči.

Turistična karta

Zemljevid