Skoči na vsebino

Ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa

datum: 10.03.2020

kategorija: Novice

OBVESTILO ORGANIZATORJEM PRIREDITEV V OBČINI KANAL OB SOČI

Občina Kanal ob Soči priporoča vsem organizatorjem prireditev v občini Kanal ob Soči odpoved prireditev, kjer se predvideva tudi manjši obisk na prireditvi.

Z namenom zaščite občank in občanov svetujemo posebno previdnost pri gibanju v zaprtih prostorih, kjer se zadržuje večje število ljudi z doslednim upoštevanjem samozaščitnega ravnanja, kamor spada tudi odmik od oseb na razdaljo vsaj 1,5 metra. Še vedno je najboljša in edina preventiva ustrezna higiena rok (predvsem izvajanje umivanja rok in upoštevanje principa nedotikanja) in kašlja, ta je ob samoizolaciji tudi ključna pri zajezitvi širjenja virusa.

Na naslednji povezavi najdete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirus, ki jih je sprejel Svet za nacionalno varnost: https://www.gov.si/…/2020-03-09-svet-za-nacionalno-varnost…/.

V nadaljevanju pa vam podajamo še nekaj aktualnih informacij v zvezi s koronavirusom:

  • Ukrepi sprejeti na seji Sveta za nacionalno varnost (SNAV):

ˉ        Do nadaljnjega se prekinejo vse preventivne dejavnosti zdravstvenih domov Metlika, Novo mesto, Črnomelj ter Splošne bolnišnice Novo mesto in odložijo vsi nenujni specialistični pregledi. Obravnavajo se le akutno zboleli in stanja, ki lahko pripeljejo do poslabšanja zdravstvenega stanja. Obiski pri osebnem zdravniku naj se izvajajo po predhodnem telefonskem dogovoru. Nujna stanja se obravnavajo po ustaljenem protokolu.

ˉ        Delodajalci, predvsem na območjih Novega mesta, Črnomlja, Metlike in Bele krajine, naj opozorijo oziroma pozovejo delavce, ki so bolni, da ostanejo doma in upoštevajo navodila. Svetuje se opravljanje dela na domu v čim večjem obsegu. Odsvetujejo se nenujna službena potovanja.

ˉ        Predlaga se, da se na letališču Jožeta Pučnika uvede sistem merjenja telesne temperature potnikov, ki pridejo v Slovenijo. Začeli smo priprave za kontrolo potnikov tudi na kopenski meji z Italijo.

ˉ        Vsi športni dogodki in druge prireditve, na katerih je več kot 500 udeležencev, se izvedejo brez gledalcev, med njimi tudi Pokal Vitranc in smučarski skoki v Planici.

ˉ        Ministrstvo za finance takoj sprosti proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme resorjem, ki bodo izvajali javno naročanje za potrebe sedanjih razmer.

ˉ        Slovenija se prek evropskega javnega naročila pridruži nabavi 500.000 kosov zaščitnih mask.

ˉ        Vsi potniki, ki bodo prečkali mejo s Slovenijo, bodo prek SMS obvestila obveščeni o zaščitnih ukrepih, ki veljajo v naši državi v zvezi s koronavirusom.

ˉ        Vsem gospodinjstvom v Sloveniji bomo po Pošti Slovenije razdelili letake z navodili o ukrepanju v zvezi s koronavirusom.

ˉ        Splošno zapiranje šol in vrtcev po oceni stroke in SNAV-a še ni potrebno. Šole in vrtci se bodo zapirali po presoji in pojavu okužb na posameznem območju.

ˉ        Inšpekcijska služba Ministrstva za zdravje bo vzpostavila dežurno službo 24/7, ki bo na terenu izdajala odločbe kršiteljem Odredbe o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih.

ˉ        Odredba o prepovedi zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa v Sloveniji se spremeni, in sicer se meja s 500 oseb zniža na 100. Uredba začne veljati z 10. marcem 2020.

Urad Vlade RS za komuniciranje je v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Infekcijsko kliniko in Ministrstvom za javno upravo vzpostavil klicni center, kjer lahko na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro. Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb / strokovnjakov.

Nacionalni inštitut za javno zdravje in pristojni resorji so pripravili natančna navodila za različne ciljne javnosti in so po posameznih kategorijah dostopna TU.

Nacionalni inštitut vse aktualne informacije v zvezi s koronavirusom objavlja na svoji spletni strani, ki je dostopna TU. Prav tako pa so informacije zbrane na portalu državne uprave GOV.SI, ki je dostopen TU.

 

Skladno z navodili strokovnih institucij prebivalce prosimo, da v primeru suma okužbe s koronavirusom ne hodijo k zdravniku, ampak pokličejo osebnega zdravnika oziroma na naslednje telefonske številke:

- Za odrasle: od ponedeljka do četrtka med 8. in 20. uro (ob petkih do 15. ure) na tel. št. 051 656 580 ali 051 656 558.

- Za otroke: od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro na tel. št. 051 656 509.

- V preostalem času je na voljo dežurna služba (urgenca v šempetrski bolnišnici), ki je dosegljiva na tel. številki 05 330 11 17.