Kalski pust

Pust v Kalu nad Kanalom je eden izmed najstarejših ljudskih običajev, ki ga poustvarja tamkajšnja folklorna skupina. Obudili so tradicionalne pustne like iz časa med obema vojnama, ki segajo tudi dlje v zgodovino in so živeli le še v spominih starejših domačinov in v etnoloških zapisih. Korenine kalskega pusta nas namreč popeljejo daleč nazaj v čas prastarih običajev in prvinskih mask ali tauriščin. Po izročilu prednikov so bile tauriščne; makinc, mahošar in cundrin ter pu-'n-pu gozdni duhovi, ki so preganjali zimo, da bi sonce zopet dobilo svojo moč in povrnilo zelenje. Kalske vasi so nazadnje obhodile pred prvo vojno, takrat se je ob svečah in smolnatih trskah odvijala zadnja mahošerija.

Po tradiciji sta med hišami in po dvoriščih otroke strašila črna grbasta pustovka z brezovo metlo in grozljivi pust, opasan s kravjimi zvonci in culo pepela v rokah. Za godci in klabasonom, ki je pobiral darove, so se v sprevodu zvrstili pari šem. Ženin in nevesta, predstavnika rodnosti, kmet in kmetica, delavnosti, orožnik s svojo ženo je poosebljal red in oblast, zdravnik in sestra sta prinašala zdravje, mestni gospod in gospa sta predstavljala bogastvo, berač in beračica pa revščino.

Nekje vmes med šemami se je zibal "pu 'n pu", "ne teč ne meš" - nadvse zanimiv in vedno aktualen lik z dve,ma glavama, na desni moški, na levi ženska. Sem in tja, enkrat spredaj, drugič zadaj, pa je kjot duh preteklosti tekal cundrin, ogrnjen v belo rjuho z našitimi raznovrstnimi kosi plapolajočih krp blaga in zvonil z velikim zvoncem ozorom. 

Člani folklorne skupine Kal nad Kanalom so se raziskave in poustvaritve pustne dediščine lotili z vso odgovornostjo. Da se niso oddaljili od originalnosti, so skrbno izbrali materiale. Šivilje pa so like na novo oblekle, kot jih je oblikovala Elza Pavšič, ki je po stari metodi iz papirja izdelala tudi obrazne maske ter dodala vsaki svoj karakter.

Tako kalski pust s svojo druščino ponovno živi in po stari navadi odganja zimo ter v naše kraje prinaša pomlad in dobro letino. Povsod po kalskih vaseh ga spremlja gostoljubje in navdušenje domačinov, kar daje potrditev in spodbudo pustnemu izročilu, da bo živelo in se prenašalo tudi na naslednje rodove.

 

Foto: Elza Pavšič, Dušan Gerica

 

orožnik  berač in beračica  cundrin  IMG_20200222_095255    pokop  pu n pu  SREDINSKA 4  zdravnik  ženin in nevesta 

Prospekt