Skoči na vsebino

Plezanje

Plezalna stena v Ajbi

Naravna plezalna stena se nahaja približno 500 m od glavne ceste Nova Gorica - Tolmin, odcep na stransko cesto pa je v Ajbi, kjer je omejitev 50 km/h. Dostop do stene, ki je v mirnem kotičku ob potoku, je označen. Plezalna stena ima trenutno sedem plezalnih smeri težavnosti od 5 C do 7 B. Višina stene je do 15 m, širina trenutno urejenega plezališča pa okoli 20 m. Skala je rahlo previsna in obrnjena proti severu, zato je posebno primerna za plezanje v toplejših mesecih. Na nekaterih delih se lahko pleza tudi v dežju. Ta točka je tudi odlično izhodišče za hojo, tek in vožnjo z gorskimi  kolesi (Potravno, Kračice, Humarji, Sp. in Zg. Nekovo, Kotel, Brdo, Peršeti, Kambreško, Preval, Ročinj, Sv. Peter, Sv. Pavel, Čičer, Globočak).

Prenočišča v bližini: Villa "Valter" v Ajbi

Otvoritev plezalne stene Ajba (59 of 75)Otvoritev plezalne stene Ajba (65 of 75)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plezalna stena na Dolgi njivi

Dostop: Nizka stena v neposredni bližini ceste, ki se tik ob Soči vije iz Nove Gorice proti Bovcu, je skrita za gostim drevjem. Odlikuje jo dobra skala.

Najprimernejši čas obiska je od zgodnje pomladi do jeseni. Zaradi sence je plezanje prijetno predvsem v poletnem času. Po obilnejšem deževju so nekatere smeri mokre, sicer je možno plezati tudi v dežju.

Plezališče je primerno tudi za družine z otroki.

Prenočišča v bližini: prenočišče »Pri Martinovih« v Zagori, Zeliščne sobe v Plaveh.

Gostinska ponudba v bližini: Gostilna »Pri mostu« in Gostilna "Dermota" v Plaveh, Ošterija Ložice v Ložicah (v bližini Deskel), Okrepčevalnica Dolga njiva (odprta med majem in oktobrom), picerije Vinazza in Špik v Desklah, bife Tanja v Desklah ...

Plezalna stena dolga njiva 001Plezalna stena dolga njiva 010Plezalna stena dolga njiva 012