Lukčeva hiša – etnološki spomenik

g Z namenom, da se ohranijo zgodovinske in kulturne vrednote, ki so značilne za območje Kanalskega Kolovrata, je bila kuhinja z ognjiščem v Lukčevi hiši proglašena za etnološki spomenik. Hiša, ki je bila v prvih letih 20. stoletja sprva prodajalna z živili, nato gostilna, je bila kasneje obnovljena. Najpomembnejše v tej hiši je v kamnu tlakovana vhodna veža in kuhinja z ognjiščem in krušno pečjo iz 19. stoletja. Ognjišče je v celoti kamnito in dostopno s treh strani.

Poleg delno ohranjene ognjiščne opreme, je sestavni del ognjišča tudi originalna ognjiščna klop. Ogenj je poleg svoje osnovne naloge – kuhanju vsakodnevne hrane, imel še eno pomembno funkcijo: služil je ogrevanju prostorov. Levo od ognjišča stoji samostojna peč za peko kruha, ki z ognjiščem ni bila neposredno povezana. Bližino obeh je po vsej verjetnosti narekovalo le skupno odvajanje dima.

 

Ognjišče v Lukčevi hiši je eno zadnjih ohranjenih na Kanalskem Kolovratu in je tudi nazoren primer razvoja arhitekture v teh krajih. V hiši lahko poleg ognjišča občudujete tudi etnološko zbirko, zbirko različnih starih dokumentov, pisem, zapisov, slik ter muzejsko zbirko predmetov iz prve svetovne vojne, najdenih predvsem v okolici Kambreškega in Globočaka. Del muzejske zbirke so tudi nedavno najdeni predmeti vojaške bolnišnice, kjer so se zdravili italijanski vojaki in celo general Badoglio.

lj 

 

Lukčevo hišo lahko obiščete po predhodnem dogovoru z gospo Jožico Strgar, Kambreško 12, 5215 Ročinj, tel.: 041 528 592.

Info: TIC Kanal, tel. 05 39 81 213

Brošura.pdf

 


Lukčeva hiša – etnološki spomenik(1) - 360°


Lukčeva hiša – etnološki spomenik(2) - 360°