Skoči na vsebino

Muzejska zbirka Ročinj

KolažV Ročinju se nahaja nova muzejska zbirka v naši občini. Njen avtor je mladi zbiratelj iz Ročinja Aljoša Gerbec. Za zbirateljstvo ga je navdušil nono Toni s katerim sta preživela marsikateri dopoldan in popoldan. Pripovedoval mu je dogodke iz svoje mladosti med vojno. Aljoša zbira vojaške, etnološke predmete že od rane mladosti. Navdušuje ga staro vojaško orodje in orožje, ki so ga po vojni uporabili in predelali za domačo uporabo. Njegova zbirka obsega več 1000 različnih predmetov, ki jih je bodisi sam izkopal ali so mu jih podarili domačini in ostali zbiratelji. Predmete je nabiral v Ročinju, Doblarju in v bližnji okolici. Ljubitelj zgodovine in starin se lahko pohvali tudi z nekaj svojimi unikatnimi kovaškimi stvaritvami in pridelavo oglja. Muzej se nahaja v nekdanjih prostorih KS Ročinj. Ogled je možen po predhodnem telefonskem dogovoru.

 V Muzeju so na ogled številni zanimivi eksponati, nekatere izmed njih pa je potrebno še posebej izpostaviti.

1. AVSTROOGRSKA PLINSKA MASKA s številko 2:

s pripadajočim filtrom in škatlo za shranjevanje. Bila je obvezna oprema vsakega vojaka, za varovanje pred plini: solzivci in klorid. Proti koncu vojne pa tudi varovalo pred smrtonosnimi plini npr.: iperit.

2. ŠKATLA ZA ACETILEN:

Italijanska posoda za pridelavo plina acetilen, ki je poganjal vojaške reflektorje in luči. Pred 1.sv.vojno je večino hišne in javne razsvetljave poganjal acetilen- karbid+ voda. Bilo je tudi veliko požarov zaradi uhajanja plina.

3. SPREJEMNICA v MARIJINO DRUŽBO:

V Ročinju je pred 1. sv. vojno delovalo več posvetnih in svetnih družb, med njimi tudi pevska in bralska društva. Skorajda obvezna pa je bila priključitev mladih deklet v MARIJINO družbo. Sprejemnica je iz leta 1905 in je bila zbiratelju podarjena.

4. SODČEK:

Italijanski sodček za prevoz vode na mulah. Sodček je na eni strani zaobljen na drugi raven, zaradi transporta. Na sodćku so vidni zapisi: 36 L ( 36 litrov), 917 (letnica 1917), 3G (tretja brigada), 74 ( 74. pol).

5. KOLO:

Italijansko poštarsko kolo iz let po 1.sv.vojni. Uporabljeno je bilo kot poštarsko kolo v Roćinju. Pozneje pa za prevoz na delo. Zbiratelju je bilo podarjeno.

6. SVETILKI:

● Italijanska pohodna/terenska svetilka za puško Veterli. Svetilka je priročno zložljiva.

● Avstrijska stražarska svetilka za puško Malnicher. Pri strani ima nastavek v katerega se nasadi bajonet, ki pripomore h temu da je svetilka fiksna na puški.
 

(Foto: Simon Prinčič)

DSC_0060 DSC_0066 DSC_0068 DSC_0077 DSC_0078 DSC_0093 

ROČINJ
Aljoša Gerbec, Ročinj 93, SI–5215 Ročinj
 +386 41 835 463/ gerbecaljosa@gmail.com

Muzejske zbirke v občini Kanal ob Soči