Skoči na vsebino

Trg Kontrada

Kontrada je najstarejše naselbinsko jedro Kanala, ki se je oblikovalo v časovnem razdobju od visokega srednjega veka vse do 19. stoletja. Prva omemba Kanala je povezana z omembo kanalske Marijine cerkve leta 1296, ko naj bi v bližini stal tudi dvor goriških grofov. 

Osrčje naselja je bilo v srednjem veku vklenjeno v obzidje. Beseda kontrada je italijanskega porekla in izvira iz besed in contrarsi, kar pomeni srečati se. V središče Kontrade je nekoč vodil most, okoli katerega so začeli graditi hiše. Danes je trg osrednji prostor kulturnega dogajanja v Kanalu v poletnih mesecih. Obnovljen je bil leta 2019.

Na kamniti trg, obzidan s tesno grajenimi stavbami, je možen dostop s severne in južne strani skozi obokana vrata. Trg objema kompleks z Gotsko hišo, Kolarjevo hišo, ki je delno preurejena v razstavni prostor, galerijo in spominsko sobo, poimenovano po grafiku Riku Debenjaku. Galerija je bila urejena leta 1977 v enem od štirih obrambnih stolpov.

S trga Kontrada vodi Pionirska ulica, najožja ulica v Kanalu, ki je nastala v času obleganja Turkov. Najstarejša hiša v Kanalu je Petrucka. 

V tekmovanju Moja dežela - lepa in gostoljubna 2019 je trg Kontrada v kategoriji trška jedra zasedel 1. mesto.

Kontrada (3)Kontrada in Kanal (17 of 17)Kontrada in Kanal (12 of 17)Galerija Rika Debenjaka (2)

Galerija Rika Debenjaka (10)Kanal_ob_Soči_Jost_Gantar manjša(3) 

Kulturna pot po Kanalu - SLO.pdf