Skoči na vsebino

Lukčeva hiša – etnološki spomenik

g Z namenom, da se ohranijo zgodovinske in kulturne vrednote, ki so značilne za območje Kanalskega Kolovrata, je bila kuhinja z ognjiščem v Lukčevi hiši proglašena za etnološki spomenik. Hiša, ki je bila v prvih letih 20. stoletja sprva prodajalna z živili, nato gostilna, je bila kasneje obnovljena. Najpomembnejše v tej hiši je v kamnu tlakovana vhodna veža in kuhinja z ognjiščem in krušno pečjo iz 19. stoletja. Ognjišče je v celoti kamnito in dostopno s treh strani.

Poleg delno ohranjene ognjiščne opreme, je sestavni del ognjišča tudi originalna ognjiščna klop. Ogenj je poleg svoje osnovne naloge – kuhanju vsakodnevne hrane, imel še eno pomembno funkcijo: služil je ogrevanju prostorov. Levo od ognjišča stoji samostojna peč za peko kruha, ki z ognjiščem ni bila neposredno povezana. Bližino obeh je po vsej verjetnosti narekovalo le skupno odvajanje dima.

 

Ognjišče v Lukčevi hiši je eno zadnjih ohranjenih na Kanalskem Kolovratu in je tudi nazoren primer razvoja arhitekture v teh krajih. V hiši lahko poleg ognjišča občudujete tudi etnološko zbirko, zbirko različnih starih dokumentov, pisem, zapisov, slik ter muzejsko zbirko predmetov iz prve svetovne vojne, najdenih predvsem v okolici Kambreškega in Globočaka. Del muzejske zbirke so tudi nedavno najdeni predmeti vojaške bolnišnice, kjer so se zdravili italijanski vojaki in celo general Badoglio.

l j

Lukčevo hišo lahko obiščete po predhodnem dogovoru z gospo Jožico Strgar, Kambreško 15, 5215 Ročinj, tel.: 00386 41 528 592.

Informacije: TIC Kanal, tel.: 05 39 81 213

Muzejske zbirke v občini Kanal ob Soči

 

 


Lukčeva hiša – etnološki spomenik(1) - 360°


Lukčeva hiša – etnološki spomenik(2) - 360°