Skoči na vsebino

Predstavitev knjige Primer:Anhovo

od 12.06.2024 do 12.06.2024

Deskle

V sredo, 12. junija 2024, ob 18. uri vabljeni v medgeneracijski center 'Pri Tinci' v Kulturnem domu Deskle na pogovor z Jasmino Jerant, avtorico knjige Primer: Anhovo, ki je pred nekaj dnevi izšla pri založbi Mladinska knjiga. V njej avtorica angažirano, iskrivo, predvsem pa objektivno in skrbno dokumentirano piše o nastanku in razvoju gigantske cementarne ter o globalnem vzponu in padcu azbesta, ki je nekoč veljal za čudežni gradbeni material. Kako je ob smaragdno reko, slovenski naravni biser, sploh prišel azbest, in kako je mogoče, da danes v tej ozki dolini kurijo nepredstavljive količine odpadkov s širšega območja, četudi je skoraj šeststo zdravnikov podpisalo peticijo, da je stanje treba urediti? Kdo so bili lastniki velikanske tovarne skozi čas in kako so ti kraji postali usodno odvisni od njenega ekonomskega uspeha? O vsem tem in še marsičem drugem se bo z Jasmino pogovarjal novinar Ambrož Sardoč.

 

O KNJIGI:

 

Jasmina Jerant v predgovoru zapiše, da je Primer: Anhovo zgodba srednje Soške doline, »kot jo pripovedujejo lokalni ljudje in kot jo pišejo raziskovalci, zdravniki, zgodovinarji, okoljevarstveni aktivisti«. Je tudi zgodba o azbestu, mineralu, ki je mnogim dal kruha. [...] Mineral, ki je ljudem vdahnil življenje. In mineral, ki jim ga je tudi vzel. To je zgodba o pravljično lepi deželi in njenih zadnjih sto letih, ko je v njenem jedru kraljeval velikan.« Avtorica opiše stoletje, ki je minilo od ustanovitve cementarne leta 1921, in niza ključne dogodke, preobrate in napake, ki so zaznamovali to najbolj tragično zgodbo slovenske moderne zgodovine.

Knjiga je izšla v zbirki Premiki, uredila pa sta jo Nela Malečkar in Žiga Valetič. Naslovnica je delo Samire Kentrić.

 

 O AVTORICI:

Jasmina Jerant (1980) je odraščala na Krasu in v Vipavski dolini. V Ljubljani je diplomirala iz filozofije in politologije na temo socialne pravičnosti in univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). V študentskih letih je delala na Radiu Študent kot avtorica oddaje Sektor Ž in urednica Redakcije za kulturo in humanistične vede ter pisala za Dnevnikov Objektiv. Od 2008 do 2016 je živela med Kalifornijo in Budimpešto in na Srednjeevropski univerzi (CEU) magistrirala iz političnih ved. Trenutno na finski Univerzi Tampere doktorsko raziskuje učinke UTD. Med drugim soustvarja in vodi priljubljene ljubljanske feministične ture. Leta 2022 je bila ob ustanovitvi Vesne – zelene stranke njena sopodpredsednica. Zadnji dve leti živi v Soški dolini, kjer kot aktivistka sodeluje z domačini in društvom EKO Anhovo in dolina Soče.

image007