Skoči na vsebino

Odprtje razstave Nataše Sedej v parku Pečno

od 21.09.2019 do 21.09.2019

Kanal - Park Pečno

Prisrčno vabljeni v soboto, dne 21. septembra 2019  ob 14. uri na odprtje razstave Nataše Sedej v parku Pečno v Kanalu.

Nataša Sedej (1960) je 1985 na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomirala iz primerjalne književnosti in slovenščine, ampak jo v resnici zanima še veliko drugih stvari. Ministrstvo za kulturo RS ji je podelilo status samostojne umetnice. Izraža se kot kiparka, njen material sta glina in porcelan, ki ju kombinira z žico in drobci stekla. Ustvarja lebdeče forme, poetične in situ instalacije, njene kreacije so iz neskončnega števila belih glinenih delcev, ki ustvarjajo svojske prostore. Njeno delo raziskuje zamisel, kako s tridimenzionalno risbo, spleteno iz črt in točk, opredeliti kiparski prostor.

Razstavljala je na selektivnih mednarodnih razstavah po vsem svetu in za svoje delo prejela številne nagrade in priznanja. Priznanje na 1. razstavi keramikov in lončarjev 1999; Drugo odkupno nagrado na 2. razstavi keramikov in lončarjev leta 2000, Drugo nagrado na 5. festivalu neodvisnega filma in videa v Ljubljani za kratki film Ona je Eva; Priznanje na 1. bienalu slovenske keramike 2004; Prvo odkupno nagrado na 2. bienalu slovenske keramike 2007; Nagrada za najbolj izvirno delo na 8. mednarodnem ex-tempore keramike Piran 2007; Drugo odkupno nagrado L’Prize L’Alcalen na 28th Concursos Internacional de Ceramica 2008, Španija; Častno priznanje na 5th World Ceramic Biennale 2009, Korea, Priznanje UNICUM na 2. mednarodnem trienalu keramike Unicum 2012; Stanovsko nagrado Društva keramikov in lončarjev za leto 2016, Priznanje odličnosti na Zagreb Ex-Tempore 2016, Častno diplomo na Međunarodni izložbi keramike i stakla MIKS Zagreb, 2018.

Njena dela so v zasebnih, galerijskih in muzejskih zbirkah doma in po svetu; med drugim so v lasti Obalne galerije Piran v Sloveniji; Gradske Galerije Užice v Srbiji; Museo Internacional de Ceramica Contemporanea, Buenos Aires, Argentina; Museo de Ceramica de l’Alcora v Španiji; World Ceramic Exposition Fundation (WOCEF), Icheon v Koreji; Mednarodne zbirke keramike Unicum v Umetnostni galeriji Slovenj Gradec, Fete Picasso, A.I.R. Vallauris v Franciji; Musea de Arte Contemporanea del Cusco v Peruju; Cluj-Napoca Museum of Art, Romunija.

Živi izmenično v Postojni in sredi narave v Hrušici, kjer ima svoj atelje. Je soustanoviteljica Zavoda za vseživljenjsko učenje in produkcijo kreativnih dogodkov Zajtrk v Glinokopu; pod njegovim okriljem vodi Kreativno šolo keramike Magija gline, mentorira študijske krožke in delavnice ter organizira študijska srečanja z različnimi mentorji. Je tudi snovateljica in kuratorka umetniško-razstavnega projekta Forma viva Magija gline, ki nagovarja povabljene umetnike, da se uglasijo v ta izjemni genius locci kulturne in naravne dediščine znotraj Arheološkega parka Ad Pirum ter vanj umestijo svoje umetniške instalacije, navdihnjene s prostorom. 

Julija Černe je osnove violinske igre začela spoznavati pri svojem 5. letu, pri profesorju Juriju Križniču, z vpisom v glasbeno šolo pa je postala del razreda prof. Stele Povšič, kjer je tudi zaključila 8 razredov pouka violine.

Po končani osnovni šoli se je vpisala na Umetniško Gimnazijo Nova Gorica - likovno smer, medtem pa je svojo glasbeno izobrazbo nadaljevala na zasebnih urah pri prof. Roku Zgoncu, kasneje pa tudi pri prof. Mojci Križnič. V tem času je aktivno delovala v orkestru Nova filharmonije, veliko pa je nastopala tudi z godalnim kvartetom Exandi.

Julija trenutno študira na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu profesorja Gorjana Košute. Je članica raznih komornih sestavov, komornega in simfoničnega orkestra akademije za glasbo, pogosto pa nastopa tudi kot solistka, tako v sklopu akademije, kot tudi izven.

NATASA