Skoči na vsebino

Kal nad Kanalom


Kal nad Kanalom (3 of 14)Območje Kala nad Kanalom leži na jugozahodnem delu Banjške planote, na nadmorski višini okoli 680 m. Vas Kal nad Kanalom je oddaljena 25 km od Nove Gorice in 15 km od Kanala.

Na angelsko nedeljo, 1. nedeljo v septembru, vaščani praznujejo Krajevni praznik, kot spomin na blagoslov župnijske cerkve leta 1892. Zanimivo je, da je tudi prvotna cerkev, ki je stala na istem mestu, le da je bila veliko manjša, bila blagoslovljena ravno tako na angelsko nedeljo leta 1596. O teh dveh dogodkih pričata tudi listini, kateri fotokopiji visita v zakristiji. Župnijska cerkev nosi ime po sv. Juriju. 

 

Kal nad Kanalom (13 of 14)

 

Župnija Kal nad Kanalom ima tudi podružnično cerkev sv. Tomaža, ki leži nad vasjo Koprivišče. Cerkev datira v konec XV. stoletja in je zgrajena v gotskem stilu. Na podružnični cerkvi že več let potekajo obnovitvena dela.

Sv. Tomaž, Kal nad Kanalom

 

Lašček

Širše območje Kala nad Kanalom nudi idealne pogoje za kolesarjenje in pohodništvo. Za izletnike je zanimiv hrib Lašček, visok 1079 m, leži pa na meji med kanalsko in novogoriško občino. Z Laščka je ob jasnem vremenu lep razgled od Tržaškega zaliva, preko italijanskih Dolomitov, Matajurja, Kaninskega hribovja, Krna, Črne prsti in Triglava vse do Kamniško - Savinjskih Alp.

 

 

 

 

V zimskem času pa je v Kalu nad Kanalom urejeno tudi manjše smučišče z vlečnico. Smučišče je v upravljanju Smučarskega kluba Salonit Anhovo (Informacije: 051 310 553).

 

Iz Kala nad Kanalom prihaja tudi Folklorna skupina, ki predstavlja splete kalskih, primorskih in koroških plesov s spremljavo starih viž godcev Nikoli mlajši  in ljudskim petjem. Ohranjajo narečno besedo, stare šege in navade ter običaje in poustvarjajo oblačenje domačinov iz konca 19. in začetka 20. stoletja.

RR-0014

 

 

 

 

 

 

 

V vasi se nahaja tudi pokopališče iz I. svetovne vojne, spomenik padlim borcem v NOB in kostnica padlih partizanov.

kal - spomenik