Skoči na vsebino

Deskle - Anhovo

Sv. Jurij-Gorenje Deskle

 

kulturni dom Deskle 17.10.00

Deskle so drugo največje naselje v Občini Kanal ob Soči in so bile prvič omenjene  leta 1084. Naselje je sestavljeno iz dveh delov: starejši del (Gorenje Deskle), ki se nahaja v višjem delu naselja in novejši del, ki se nahaja ob cesti, ki vodi iz Soške doline do Nove Gorice in naprej do morja. Deskle so postale drugo največje naselje v občini po zaslugi največje tovarne cementa v Sloveniji, ki se nahaja v njihovi neposredni bližini.    

 

 

 

 

 

 

 


Deskle so že od nekdaj cvetele po svoji kulturni dejavnosti. Pomembno vlogo na tem področju st_IMG_4006igra tudi desklansko kulturno društvo – Kulturno društvo Svoboda Deskle, ki IMG_3790vsako leto organizira številne kvalitetne prireditve v tamkajšnjem kulturnem domu. Tako se odvijajo tukaj številni kulturni dogodki, srečanja pevskih zborov, pihalnih orkestrov in gledališka dejavnost. Med najpomembnejše prireditve lahko prištevamo prireditve Revija pevskih zborov, MuzikaFest - Srečanje pihalnih orkestrov in Teden kulture v Desklah.

Poleg tega izvira iz Deskel tudi Pihalni orkester Salonit Anhovo z bogato glasbeno tradicijo,Twirling klub Deskle, ki uspešno predstavlja občino na številnih prireditvah in tekmovanjih tako doma kot tudi v tujini ter plesni klub "Tince", ki so dobile ime po sokrajanki Katarini Marinič - Tinci, ki je doživela skoraj 111 let.
 

Športno in kulturno življenje se odvija predvsem v številnih športnih in kulturnih društvih, ki so prisotna v kraju. V bližnjih Ložicah so zgradili športno in rekreacijsko središče, ki vključuje dve tenis igrišči odprti za javnost, kombinirano igrišče za mali nogomet, odbojko, rokomet in košarko, balinišče z dvema stezama, igrišče za odbojko na mivki in otroško igrišče.

Sakralni spomeniki so v veliki meri prisotni tudi v Krajevni skupnosti Deskle. V samih Desklah se nahaja cerkev Svetega Jurija, posvečena leta 1929 z baročnim oltarjem v baročnem stilu iz začetka 18. stoletja. Tu lahko občudujemo tudi kip Svetega Jurija, dela goričana Novelli ter freske slikarjev Humeka in Slapernika.

Cerkev sv. Ahaca v Prilesju

Cerkev Svetega Ahaca v Prilesju je pravi biser kulturne dediščine v občini Kanal ob Soči. Cerkev je znana predvsem po svojih freskah iz 60. let XV. stoletja, ki so zaznamovale srednjeveško slovensko slikarstvo.

Druge cerkve v krajevni skupnosti Deskle so še: Cerkev Svetega Mihaela na Gorenjem polju, Janeza Krstnika v Plavah, Svetega Kvirina v Paljevem, Svetega Mateja v Kamencah in Svetega Volbenka v Goljevici.
Nekatere od teh cerkva lahko obiščete tudi, če se odpravite po poteh treh svetišč.

 

 

Pot miru Kota 383 (9 of 93)

V bližini, v naselju Plave, lahko obiščete urejen in označen Spominski park Prižnica, ki vas popelje mimo številnih ostalin 1. sv.vojne (kavern, jarkov, korita, ostankov obvezovališča ranjencev, cerkvice Sv. Kvirina, ...). Pomemben je tudi sam vrh Prižnice, ki je bil v času soške fronte, prizorišče hudih bojev med italijansko in avstro-ogrsko vojsko. Pot lahko od Sv. Kvirina nadaljujete naprej na Vodice in si ogledate muzej na prostem ali pa se vrnete na izhodišče poti, v Plave.

 

 

 

 

 

Vodice (20 of 22)

Območje, kjer poteka del povezovalne poti treh svetišč, je s številnimi kavernami in jarki urejeno v muzej na prostem. Na vrhu Vodic je postavljen mavzolej v čast italijanskemu generalu Mauriziu Ferrantu Gonzaga. Želel je biti pokopan na kraju, kjer so med 1. svetovno vojno umirali njegovi vojaki. Zaradi začetka 2. svetovne vojne mavzoleja niso dokončali, zato general v njem ni bil nikoli pokopan.

Kaverna na Vodicah

(Avtor fotografije mavzoleja, spomenika in kaverne: Mitja Madon)

 

o