Zaključek projekta "Zeliščna pot skozi prostor in čas – DAR ZELI"

datum: 28.08.2013

kategorija: Novice


V soboto, 31. avgusta 2013, bo ob 11. uri v Zeliščnem centru v Grgarskih Ravnah zaključek projekta "Zeliščna pot skozi prostor in čas – DAR ZELI".
Spregovorili bomo o poteku in pomenu projekta za Banjško in Trnovsko planoto, o zgodovini zeliščarstva in razvoju Zeliščnega centra, trenutnem stanju v Zeliščnem centru in nadaljnji viziji razvoja zeliščarstva na Banjški in Trnovski planoti.
Po novinarski konferenci in predstavitvi projekta sledi odprtje in ogled razstave v Zeliščnem centru, predstavitev nekaterih poznanih in manj poznanih zelišč, njihova uporaba, receptov, izdelkov iz zelišč ...

V okviru projekta se je tako med 1. januarjem 2012 in 31. avgustom 2013 vzpostavilo krožno učno pot od Grgarskih Raven do vasi Dragovica. »Zeliščna pot skozi prostor in čas« se začenja v Zeliščnem centru Herbitium v Grgarskih Ravnah, kjer dobi obiskovalec v roke zgibanko v slovenskem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku z zemljevidom zeliščne krožne poti. Pot, označena s tablami, na katerih so slike z imeni rastlin, ga nato popelje do večjega zeliščnega vrta in od tam naprej ob obrobju gozda do vasi Dragovica ter nazaj do zeliščnega centra. Tam sta na ogled razstava, ki ponuja pogled v preteklost in sedanjost zeliščarstva, ter herbarij. V okviru projekta so bile izvedene tudi štiri delavnice, namenjene otrokom iz vrtcev, osnovnih šol ter starejši populaciji. Nastala je tudi knjižica z izborom receptov o rabi zelišč v kulinariki, ki so jih zbrali otroci iz Čepovana in Grgarja.

Recepti

Zgibanka


logo