Skoči na vsebino

Predvajanje celovečernega igranega filma Mož brez krivde

od 18.05.2023 do 18.05.2023

Deskle

V četrtek, 18. maja ob 19. uri bo v Kulturnem Domu Deskle prvo javno predvajanje prvega celovečernega igranega filma Mož brez krivde/L'uomo senza colpa (2022).

Slovenska predpremiera filma o tragediji tržiške ladjedelnice bo namerno predvajana v Desklah kot poklon ljudem iz srednjega Posočja, ki z delavci iz Tržiča in drugih obratov delijo travmatične izkušnje povezane z azbestom. Koprodukcijski film, ki v mednarodnem prostoru že pobira nagrade, je posnet v obmejnem območju Slovenije in Italije, pod taktirko zamejskega režiserja Ivana Gergoleta, eno glavnih vlog pa odigra Branko Završan.

Režiser se je rodil in odraščal na območju severovzhodne Italije, tik ob meji s Slovenijo, kjer azbest povzroča strahotno katastrofo. Kot pravi, se je v filmu želel posvetiti vprašanju: “Kaj se zgodi v okolju, kjer pravosodje ne more izreči sodbe ali ugotoviti resnice, če se žrtev in krivec srečata iz oči v oči v istem prostoru?”

Na ogled bo tudi kratki dokumentarni film Beli Oblak (2020), katerega avtorica je Anja Medved, ki izvira iz Deskel. Desetminutni film je njen priklon kraju in njegovim ljudem.

Na dogodku se bodo pridružili ustvarjalci in ustvarjalke obeh filmov, z njimi bo po predvajanju sledil tudi kratek pogovor.

V sklopu dogodka bo pred KD Deskle in v parku postavljena tudi umetniška razstava in inštalacija na temo azbesta, ki jo bodo prispevali lokalni ustvarjalci in ustvarjalke. Po uradnem delu dogodka sledi prijetno druženje ob zakuski.

Slovenska produkcijska hiša Staragara prvo predvajanje na Slovenskem podarja ljudem iz Soške doline, zato VSTOPNINE NE BO! Organizatorji pa bodo veseli prostovoljnih prispevkov za pokritje stroškov dogodka. Ostalo se bo razdelilo med obe okoljevarstveni organizaciji.

Dogodek organizirata društvo EKO Anhovo in dolina Soče ter Civilna iniciativa DANES!, v sodelovanju s produkcijsko hišo Staragara.

Film ni primeren za mlajše od 16 let.

 

2023_Vabilo - JPG