Skoči na vsebino

Simpozij

od 20.12.2019 do 20.12.2019

Kanal - Kanal

3720_001

Društvo za raziskovanje posoškega naravoverstva Matjar vabi na simpozij

 

"RAZISKOVANJE POSOŠKEGA NARAVOVERSTVA"

 

ki bo v petek 20.decembra 2019 ob 17.00 v galeriji Rika Debenjaka v Kanalu.

 

PROGRAM : 

Uvodni pozdrav in nekaj besed o društvu Matjar

17.00 Pavel Medvešček: Vidoni in vidonke, njihovo poslanstvo v staroverski skupnosti

Pavel Medvešček ne potrebuje posebne predstavitve. Na simpoziju se bo predvsem posvetil vsebinam njegove prihajajoče knjige o vidonih in vidonkah ter njihovem poslanstvu v staroverski skupnosti.

17.30 Ana Pečar: Naravoverstvo kot navdih umetniške ustvarjalnosti

Ker so zakoni narave večni, so deli naravovede, ki jih je po pripovedovanju posoških domačinov zbral Pavel Medvešček, so bili v delu Ane Pečar navzoči še predno je sploh vedela zanje. V predavanju bo pokazala nekaj izsekov svojih video del, v katerih so kamni, drevesa, hribi, reke, zeli in brezna obravnavani kot da imajo zmožnost zaznavanja, sporazumevanja in avtonomnega delovanja.

18.00 Fabio Bonin: Čezmejni odmevi in odzivi na razkritje naravoverstva

18.30 Cirila Toplak: Naravoverski prostor in čas

Naravoverski način življenja je bil izrazito umeščen v prostor, zato je za razumevanje bivanja skupnosti ključnega pomena. Naravoverci so svojstveno dojemali tudi čas, prav tako v povezavi s prostorom. Razlika med tema dvema razsežnostima v naravoverski misli in praksi ter v sodobnem svetu, je znatna in zgovorna.

19.00 Silvo Močnik: Tročani v izročilu

Največkrat ga lahko srečate v grapah, gozdovih ter hribih širom Cerkljanske in Tolminske kjer spoznava globoke korenine Narave, tokrat pa izjemoma tudi kakor govorca o nekaterih dognanjih izročil tročanov in predvsem prostoru v katerega so vpeti.

Sledi zaključek s pogostitvijo

 

Vljudno vabljene/-ni!