Skoči na vsebino

Levpa

 

Levpa (1 of 9)Levpa z okolico je sestavljena iz več zaselkov in vasi. Nahaja se na severozahodnem pobočju Banjške planote. Na zahodu jo omejuje Soška dolina, na jugu grapa Avščka, na severovzhodu Kalski Breg ter na severozahodu grapa potoka Vogršček in strmine Soške doline.

Levpa je razloženo naselje. Ravnega sveta je v okolici zaselkov bolj malo. Osrednji del sestavljata zaselka Gorenja in Dolenja Levpa. V Gorenji Levpi se nahaja Župnijska cerkev sv. Štefana, v Dolenji Levpi pa obrat Levplast, ekološka kmetija Skrt in spomenik padlim v NOB. Pripadajoči zaselki so Bizjak, Sukavec, Krajc, Kras, Grašče, Robi, Zavrh, Testeni, Hoje, Košenija, Modrzeli, Škodniki, Avšje, Markiči, Senica, Široka njiva, Zatrebež in Mešnjak. Svet je večinoma kraški, zato je na tem območju zelo malo stanovitnih izvirov vode. Pojavijo se le tam, kjer se nahaja plast fliša. Še danes je za večino prebivalstva vir pitne vode deževnica. V zaselku Robi se nahajata dve kali ali kot jim pravijo domacini "močili", ki sta namenjeni za napajanje živine. 

Levpa (5 of 9)

 

 

 

 

 

Med pomembnejše in dobro obiskane prireditve v občini Kanal ob Soči sodijo tudi "Mušje dirke" v Levpi. Prireditev vsako leto organizira  Športno turistično in kulturno društvo Levpa. So zelo zabavna prireditev, kjer se nasmejete predvsem »trmi« dirkalnikov. Zvečer po mušjih dirkah se odvija ples z ansamblom na igrišču v Levpi. 

Mušje dirke 2010 116

 

 

 

 

 

 

 

DSCN0116

Pod njihovo organizacijo sodi tudi tradicionalni pohod "Kje so tiste stezice", ki poteka po Levpi in okoliških vasicah (pohod vas popelje mimo vasi Seniški breg, Avšje, Zatrebež in Zavrh do Košenije in Mešnjaka, nadalje mimo vasi Testeni, Hoje, Robi, Bizjaki, Grašče, Kras, Krajc, Sukavec, nato se pohod zaključi na izhodiščni točki na igrišču v Levpi). Med potjo vas pričakajo gostoljubni domačini s svojimi stojnicami, na katerih ponujajo domače jedi.