TIC Kanal

Avče
Glavni geografski,  demografski in geološki podatki

Vas Avče je nastala  v flišnem pasu na terasi reke Soče zahodno od Kanala. Arheološke najdbe na južnem robu vasi in v bližini Soče zahodno pod njo pričajo, da je naselje obstajalo že veliko pred omembo v pisanih virih. Vas je stisnjena nad globoko tektonsko dolino hudourniškega potoka, imenovanega Avšček, ki deli Banjško planoto na dve krili – Zgornje in Spodnje Banjšice. Oba dela planote povezuje vzpetina Biškovec (485 m). Pritoka Avščka sta  Kajža in hudourniška Avšca, zaradi flišne sestave tal pa je na avškem območju več vodnih izvirov. K Avčam spadata tudi zaselka Dolenji in Gorenji Avšček. Prvi leži v srednjem delu doline potoka Avščka, drugi v njenem povirju. V smeri proti Mostu na Soči je pod vasjo železniška postaja, nekoliko više pa zaselek Log; v avško krajevno skupnost sodijo  tudi opustele Vrtače. Vzhodno nad vaškim jedrom so na nadmorski višini 343 m Nadavče s cerkvijo Marije Snežne in eno samo domačijo. V smeri proti Kanalu  pa ob Soči (na sedanjem gradbišču elektrarne) stoji   stavba nekdanje železniške čuvajnice. Krajevna skupnost Avče šteje nekaj nad 300 prebivalcev.


Zanimivosti za obiskovalce

V vasi je cerkev sv. Martina – poznogotska stavba s pravokotno, ravno ladjo in zvezdasto-rebrasto obokanim prezbiterijem s freskami iz okrog leta 1470. V cerkvi je oljna slika sv. Martina z beračem, ki jo je po 1. svetovni vojni pri njeni obnovi naslikal Andrej Avgust Bucik po rodu iz okolice Avč. Cerkev odlikujeta skrbna zidava in bogastvo kamnoseških detajlov. Pri obnovitvenih delih leta 1924 so naleteli na ostanke iz rimske dobe – na rimske novce in nakit, kar bi lahko potrdilo domnevo o obstoju naselja v tej dobi.Cerkev Marije Snežne - Avče
 • Romarska cerkev Marije Snežne v zaselku Nadavče ima v notranjosti več zanimivih detajlov, že od  zunaj pa je mogočna  zgradba z ločenim zvonikom, za katerega nekateri poznavalci menijo, da je bil zgrajen na ostankih nekdanjega rimskega stolpa. Prezbiterij cerkve je iz leta 1515, iz približno istega časa so tudi plastike, ki so pripadale gotskemu krilnemu oltarju, marmorni oltar stebriščnega tipa je iz leta 1701, oltarji v ladji datirajo v 17. stoletje, ostanki figuralne poslikave v ladji pa so delo Jerneja iz Loke iz okoli 1530.


 • Studenec Močila se nahaja nad potokom Avščkom. Domačini ga po vaškem  izročilu imajo za zdravilnega.  Pri studencu najdemo eno redkih naravnih rastišč sredozemske praproti venerini lasci (Adiantum capillus veneris L.). Rastišče je zaščiteno.


 • Eden od nepresahljivih vodnih izvirov je tudi studenec Podlajšč, ob katerem je avstroogrska vojska za svoje potrebe  uredila  pokrito perišče,  ki so ga Avčani zaradi njegove funkcionalnosti nato  s pridom uporabljali kar nekaj desetletij. V njegovi bližini je na veliki konglomeratni skali spominska plošča madžarskemu častniku.


 • Na Šturjah, ravnici ob potoku Avščku pod Podlajščem, je opuščeno italijansko vojaško pokopališče s spomenikom iz 1. svet. vojne. Ostanke iz grobov so pred 2. svetovno vojno preselili v skupno grobnico na Oslavju.


 • Sredi vasi je postavljen spomenik vaščanom, padlim med NOB in umrlim v internaciji. V vasi sta tudi dve spominski plošči. Ena je na rojstni hiši Jožefa Škodnika, ki so ga nemški okupatorji kot partizanskega borca ranjenega zajeli v Gorenjem Avščku , ga zverinsko mučili in usmrtili z obešanjem pred domačo hišo. Druga spominska plošča je postavljena na rojstni hiši Mihaela Presena – Zvezde, aktivista - ilegalca in funkcionarja OF in KP za Severnoprimorsko okrožje, padlega na Kanalskem Vrhu ob preboju iz sovražnikovega obroča. Na avškem vaškem pokopališču, ki leži ob cesti v smeri proti Kanalu, stoji na častnem mestu grobnica  na območju Avč padlih borcev NOB.
 • Vas Avče je znana tudi po meteoritu. 31. marca 2008 je minilo 100 let od padca znamenitega meteorita na tem območju. Gre za edini meteorit, ki je bil najden na ozemlju Slovenije. Avški železovi meteorit tehta 1230 gramov in ima nepravilno ledvičasto obliko. Razstavljen je v Naravoslovnem muzeju na Dunaju, spominsko znamenje padca meteorita, ki ga je januarja 2008 postavilo športno kulturno in rekreacijsko društvo Avče, pa si lahko ogledate v Avčah.


  ČHE AVČE« spada med črpalne hidroelektrarne, ki v času nizkih cen električne energije (ponoči, vikendi) le to porabljajo za črpanje v akumulacijski bazen, v času visokih cen električne energije (konice ob delavnikih) pa akumulirano vodo porabljajo za proizvodnjo električne energije.
  »ČHE AVČE« sestavlja spodnji bazen, ki je že obstoječ bazen akumulacije Ajba, strojnica, locirana na levem bregu Soče ob spodnjem bazenu.
  Največjo površino in hkrati zanimivost pa predstavlja zgornji bazen, ki je lociran severno od Kanalskega Vrha.


 • Prav razgibanost avške okolice je ponudila možnost za organizacijo downhilla. Ta kolesarska disciplina se je že kar dobro uveljavila, zato gostijo Avče vsako leto več njenih privržencev in občudovalcev.


 • Kako priti v Avče?

  Dostop v vas je mogoč iz treh smeri.

  1. Z  regionalne ceste Nova Gorica – Tolmin zavijete v Kanalu  desno na odcep za Avče–Kal nad Kanalom. Po približno 4 km boste zagledali na levi strani, v smeri proti Soči, veliko gradbišče črpalne hidroelektrarne. Gručasta vas Avče leži le nekaj več kot  km naprej.
  V vas boste v tem primeru pripeljali mimo vaškega pokopališča po cesti, ki jo na obeh straneh obdaja avško polje.

  2. Po tej varianti regionalke Nova Gorica–Tolmin ne zapustite v Kanalu, ampak odpeljete mimo Kanala, Ajbe in Ročinja in zavijete z glavne ceste na desno šele blizu obcestnega bara Mojo caffe pri smerokazu za Avče–Kal nad Kanalom. Od tu do križpotja v začetku vasi Avče (severozahodna stran) boste prevozili približno 2  km. Čeprav je ta varianta v primeru, da prihajate po regionalki iz smeri Nova Gorica–Tolmin, približno 2 km daljša od prejšnje, pa je vožnja zaradi manjše obremenjenost ceste s prometom prijetnejša. Če pa prihajamo iz smeri Tolmina,  je ta pot nasploh ugodnejša.

  3. Tretja varianta poteka po cesti iz smeri Nova Gorica–Grgar–Kal nad Kanalom in se pridruži drugi varianti na razpotju ob vstopu v vas s severozahodne strani.

  Dobrodošli v Avčah!

  Zemljevid

  Naravna dediščina

  Kulturna Dediščina

  Bio turizem

  Šport in rekreacija

  koledar dogodkov
  december 2015
  P T S Č P S N
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031   
  januar 2016
  P T S Č P S N
      123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031

  Dne 1. december vas vabimo:

  Deskle - 09:00
  Izdelava vizitk in razstava


  AKTIVNOSTI DRUŠTVA UPOKOJENCEV DESKLE - ANHOVO V MESECU DECEMBRU 2015 - VSAKO SREDO OD 16.00 DO 18.00 URE KVAČKANJE V CENTRU PRI TINCI - PRIDRUŽITE SE VADBI PIKADA TRENINGI POTEKAJO NA...
  objavi dogodek


  Promocijski film

  Get the Flash Player to see this player.  Get the Flash Player to see this player.

  TIC Kanal

  Pionirska 2
  5213 Kanal


  tel.: 05 398 12 13
  fax: 05 398 12 14
   
  
  slovensko
  
  italiano
  
  english